Skip to main content

SMB-bedrifter: Påvirk din kommune til å søke om penger til førkommersielle anskaffelser!

Førkommersielle anskaffelser egner seg ypperlig for å stimulere små og mellomstore bedrifter (SMB) til å utvikle nye løsninger samfunnet trenger. Nå kan offentlige virksomheter få inntil 300 000 i støtte for å utforske mulighetene i førkommersielle anskaffelser. – Dette er et verktøy for offentlige aktører som ønsker å anskaffe løsninger som ikke finnes ennå, og som markedet kanskje ikke utvikler på egen hånd, sier rådgiver i Forskningsrådet, Jørgen Aas. I 2019 lyste Forskningsrådet for første gang ut midler til førkommersielle anskaffelser, da som en pilot. Resultatene er lovende, og derfor styrker de nå satsingen. Dersom resultatene fra forprosjektene er positive, kan man søke om hovedprosjekter og få inntil 10 mill til å gjennomføre en førkommersiell anskaffelse.

Se hvordan offentlige virksomheter kan søke her.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for offentlige aktører å ta i bruk innovative anskaffelser. Offentlige virksomheter kan bruke kjøpekraften sin til å skape utvikling og Førkommersielle anskaffelser egner seg ypperlig for å stimulere små og mellomstore bedrifter til å utvikle nye løsninger samfunnet trenger. Nå håper vi flere kommuner vil bli kjent med denne muligheten og støtter derfor forprosjekter som utforsker hva som trengs og hva som kan skapes, sier Aas.

Vil senke terskelen

Gjennom forprosjektene støtter Forskningsrådet offentlige virksomheter som vil gjennomføre behovsanalyser og markedsdialog for å undersøke om en førkommersiell anskaffelse kan utvikle det de trenger. Det er dette man får inntil 300 000 kroner til å gjøre, samtidig som man kan få hjelp fra Norges fremste eksperter på innovative anskaffelser i Leverandørutviklingsprogrammet.

– Potensialet til førkommersielle anskaffelser i Norge er veldig stort. Men vi ser at terskelen for å kaste seg inn i et stort prosjekt er høy, derfor gjør vi det enklere å utforske mulighetene og forberede et hovedprosjekt, sier Aas.

– De første årene med førkommersielle anskaffelser har vært veldig lærerike, og en av de tingene vi ser er verdien av gode forberedelser, gjennom for eksempel forprosjekter. Derfor ønsker vi å gjøre det enklere å komme i gang blant annet ved å gi økte midler, mindre byråkrati og en mer tilgjengelig støtte. Vi håper kommunale og statlige virksomheter tar kontakt med spørsmål og kommentarer. Vi ser at dette kan virke komplisert og er veldig lydhøre for innspill som kan gjøre denne ordningen enda mer tilgjengelig og treffsikker, sier Aas.

Kilde: www.anbud365.no